Mi az a glikémiás index (GI)?

A glikémiás index (GI) a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek minősítési rendszere

 

Megmutatja, hogy az egyes élelmiszerek milyen gyorsan befolyásolják a vércukor (glükóz) szintjét, ha az ételt önmagában fogyasztják el

 

Magas GI-vel rendelkező élelmiszerek
A szervezet által gyorsan lebontott és a vércukorszint gyors emelkedését okozó szénhidrát élelmiszerek magas GI-értékkel rendelkeznek. Néhány magas GI-értékű élelmiszer:

·       cukor és cukros ételek

·       cukros üdítők

·       fehér kenyér

·       krumpli

·       fehér rizs

Alacsony és közepes GI-vel rendelkező élelmiszerek
Az alacsony vagy közepes GI-vel rendelkező élelmiszerek lassabban bomlanak le, és idővel fokozatos vércukorszint-emelkedést okoznak. Néhány példa:

·       néhány gyümölcsöt és zöldséget

·       hüvelyesek

·       teljes kiőrlésű ételek, például zabkása

Egészségesebbek az alacsony GI-vel rendelkező ételek?
Egyes alacsony GI-vel rendelkező ételeket, például a teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, zöldséget, babot és lencsét kell fogyasztanunk az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként.
Azonban a glikémiás index használata annak eldöntésére, hogy az élelmiszerek vagy élelmiszerek kombinációi egészségesek-e, félrevezető lehet.
A magas GI-vel rendelkező élelmiszerek nem feltétlenül egészségtelenek, és nem minden alacsony GI-vel rendelkező élelmiszer egészséges.

Például a görögdinnye és néha a paszternák magas GI-értékű élelmiszerek, míg a csokitorta alacsonyabb GI-értékű.
Ezenkívül a zsírt és fehérjét tartalmazó vagy azzal főzött ételek lassítják a szénhidrátok felszívódását, csökkentve a GI-t. Például a chips GI-je alacsonyabb, mint a zsír nélkül főtt burgonya.

A chips azonban magas zsírtartalmú, ezért mértékkel kell enni.
Ha csak alacsony GI-vel rendelkező ételeket fogyaszt, az étrendje kiegyensúlyozatlan és magas zsírtartalmú lehet.

Az alacsony GI-vel rendelkező ételek segíthetnek a fogyásban?
Az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerek, amelyek hatására a vércukorszintje lassan emelkedik és csökken, hosszabb ideig teltebbnek érezheti magát. Ez segíthet az étvágy szabályozásában, és hasznos lehet, ha fogyni próbál.
Azonban, mint fentebb említettük, nem minden alacsony GI-vel rendelkező élelmiszer egészséges. Ezért önmagában a GI-re támaszkodva nem lehet eldönteni, hogy az élelmiszerek vagy az élelmiszerek kombinációi egészségesek-e.

A glikémiás index segíthet a cukorbetegeknek?
A glikémiás index hasznos lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára, mivel az alacsony GI-értékkel rendelkező ételek fogyasztása segíthet a vércukorszint szabályozásában.
Azonban más tényezőket is figyelembe kell venni. Kutatások kimutatták, hogy az étkezés utáni vércukorszintet leginkább az elfogyasztott szénhidrát mennyisége, mint a GI-értéke befolyásolja.

Az is fontos, hogy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet fogyasszunk, amely zsír-, cukor- és sószegény, valamint sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz.

Ha azt tanácsolták Önnek, hogy változtassa meg az étrendjét, vagy tanácsra van szüksége, egy cukorbetegség dietetikusa segíthet az étrendi terv kidolgozásában. Beszéljen háziorvosával, ha dietetikushoz fordul.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkeink

Ne mond, hogy nem vagy kíváncsi további cikkeinkre kozmetika vagy szépségápolás területén. Olvasd el ezeket is cool