A májfoltok: Mi ez és hogyan kezelhető?

A májfoltok, más néven melazma, a bőrön jelentkező barnás színű elváltozások, amelyek leggyakrabban az arc területén fordulnak elő

 

A májfolt kialakulásának okai változatosak, a napsugárzástól kezdve a hormonális változásokig, sőt, örökletes hajlam is szerepet játszhat

 

A májfoltok megjelenése

A májfoltok általában a homlokon, az orrnyergen, és a száj körül jelentkeznek, azonban előfordulnak a kézfejen és az alkaron is.

Színük változó lehet, világosbarnától a sötét szürkésbarnáig terjed. Leggyakrabban a 20 és 50 év közötti nők körében fordulnak elő, és a terhesség idején gyakran sötétednek tovább, amit gyakran „terhességi maszknak” is neveznek.

Hogyan alakulnak ki a májfoltok?

Hogyan alakulnak ki a májfoltok?

A májfoltok kialakulásának pontos oka ismeretlen, de számos tényező hozzájárulhat.

A bőrben található melanintermelő sejtek túlzott aktivitása a fő ok, ami a melanin pigment túltermelését eredményezi, így a bőr sötétebb színűvé válik. A napfény provokálja a bőrtünetek megjelenését, mivel a napsugárzás hatására megnő a melanin termelése.

Az öröklött hajlam szerepe a májfoltok kialakulásában

Az öröklött hajlam szintén fontos szerepet játszik a májfoltok kialakulásában. Több mint 30 százalékban megfigyelhető örökletes hajlam a betegség kialakulására.

A májfoltok általában nem jelennek meg pubertás előtt, a serdülő lányoknál csak a száj körül észlelhető halvány pigmentáció.

Hormonális változások és a májfoltok

A hormonális változások, mint például a terhesség és bizonyos gyógyszerek szedése, mint például a hormonális fogamzásgátlók, szintén hozzájárulhatnak a májfoltok kialakulásához. Ezért gyakran fordulnak elő terhesség alatt, főleg a középidőben, és a szülést követően spontán módon, hónapok alatt visszafejlődnek.

A májfoltok kezelése

A májfoltok kezelése nem egyszerű feladat, mivel a pigmentfoltok eltüntetése roncsolással lehetséges. Az egyik ilyen módszer a cryopeeling, amely során folyékony nitrogén spray-t porlasztanak az arcra. Az eljárás során másodfokú fagyási sérülés keletkezik, a bőr lehámlik, majd új hámréteg képződik.

A lézeres eltávolítás és a közepes mélységű kémiai hámlasztás elve is a pigmentált sejtek roncsolása, és azt követően a bőr újdonképződésének elősegítése. A legkíméletesebb, bár több hónapot is igénybe vevő, otthon elvégezhető kezelés az azelainsav-tartalmú krém alkalmazása szigorú fényvédelem mellett.

A májfoltok megelőzése

A májfoltok megelőzése érdekében nagyon fontos a napfény elkerülése, mivel a napfény hatására a májfoltok sötétedhetnek és nagyobbá válhatnak. A betegeknek nem ajánlott a szolárium használata. A fényvédelem nagyon fontos eszköze a májfoltok megelőzésének. Különösen figyelni kell erre annak, akinél már korábban megjelent májfolt.

Mit tehetünk a májfoltok ellen?

A májfoltok maguktól is elhalványulnak, ha megszűnik a kiváltó okuk, például a terhesség vagy a hormonális változások. Azonban azok, akik nem csak várni és reménykedni akarnak, különféle kezeléseket is igénybe vehetnek. Különböző krémek, lemosók, gélek állnak rendelkezésre, amelyek serkentik a bőr működését.

A májfoltok kezelése kozmetikai módszerekkel

A májfoltok kezelése kozmetikai módszerekkel

A kozmetikai kezelések általában eredményre vezetnek, de nem mindig gyorsan. Van, amikor hónapokig is eltarthat a kúra, mire a kívánt eredmény bekövetkezik.

Bővebben a májfolt eltávolításról>>>

A májfoltok megelőzése

A májfoltok megelőzésének alapszabálya, hogy naponta kell használni a fényvédő krémeket, tejeket. Érdemes széles spektrumú (30-as vagy magasabb értékű) napfényvédőt választani. A májfoltok kezelése mellett fontos a gyengéd bőrápolás is.

Egyes kozmetikumok irritálhatják a bőrt, és ez súlyosbíthatja a melazmát. Ezért olyan szereket kell használni, amelyek nem csípik vagy égetik a bőrt.

Összefoglalás

A májfoltok, bár teljesen ártalmatlanok, esztétikai problémát okozhatnak.

A kialakulásuk mögött számos ok állhat, beleértve a napsugárzást, a hormonális változásokat és az örökletes hajlamot. A kezelésük nem egyszerű, de léteznek hatékony módszerek, beleértve a lézeres eltávolítást és a kémiai hámlasztást.

A legjobb módszer a májfoltok megelőzése, amely magában foglalja a napfény elkerülését és a fényvédő krémek napi használatát.

Amennyiben te is rendelkezel májfolttal, keress minket, hogy segíthessünk!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkeink

Ne mond, hogy nem vagy kíváncsi további cikkeinkre kozmetika vagy szépségápolás területén. Olvasd el ezeket is cool