Inkontinencia okai: Megértés és kezelés Érden

Az inkontinencia okai között számos tényező megtalálható, mely probléma különösen az idősebb nők körében elterjedt, akiknek több mint 50%-át érintik a medencefenék rendellenességei

 

Hasonlóképpen, a férfiak körében is gyakori jelenség, a 40 év feletti férfiak 40%-át érinti, és olyan típusokra bontható, mint a stressz, az átfolyásos vagy a sürgősségi inkontinencia

Az Inkontinencia típusai és okai

Bár az inkontinencia a nők 30-50% -át érinti, nem tekinthető az öregedés normális részének. Az inkontinencia kezelése szempontjából fontos a betegség megértése és a szükséges elővigyázatosság betartása, amely magában foglalhatja az Elektromágneses Intimpad kezelést is, melynek számos előnye van, többek között javítja a szexuális életet és intenzívebb orgazmusokat eredményezhet.

 

Az Inkontinencia típusai és okai

 

Stressz inkontinencia (SUI) és a medencefenék szerveinek süllyedése (POP) gyakori problémák, amelyek a nők 33-54%-át, illetve 19-50%-át érintik. Ezeknek a zavaroknak a patofiziológiája a medencefenék anatómiájával és hisztológiájával kapcsolatos, beleértve az urethra záró mechanizmusát és a levator ani izom szerepét. A stressz inkontinencia akkor fordul elő, amikor fizikai tevékenységek, mint köhögés, tüsszentés, emelés vagy testmozgás során akaratlanul is kicsordul a vizelet.

 

Késztetéses inkontinencia: Erős, hirtelen vizelési inger, amit követően akaratlanul is kicsordul a vizelet

 

Prolapsus: A medencefenék szervei, mint a húgyhólyag, méh vagy végbél normális helyzetükből való lesüllyedése.
Férfiaknál az inkontinencia kockázati tényezői közé tartozik az életkor, elhízás, prosztata problémák és neurológiai állapotok. Az inkontinencia különböző fázisai között megkülönböztetjük az I. stádiumot, ahol az akaratlan vizeletvesztés csak megnövekedett hasi nyomás esetén következik be, a II. stádiumot, amikor már kisebb erőfeszítés, mint a séta is elegendő, és a III. stádiumot, amikor pihenés közben is előfordul.

 

Az inkontinencia tüneteinek és felismerése

 

A szülés utáni időszakban a medencefenék izmainak támogatása és regenerációja kulcsfontosságú lehet az inkontinencia megelőzésében és kezelésében. A szülés utáni regeneráció segíthet megerősíteni a medencefenék izmait és elősegítheti a gyógyulást a szülés után. Ez a folyamat nemcsak a fizikai állapot javulását eredményezheti, hanem hozzájárulhat az inkontinencia kockázatának csökkentéséhez is.

Ismétlődő húgyúti fertőzések (rUTI) esetén, amikor egy személy hat hónapon belül legalább két húgyúti fertőzést, vagy egy éven belül legalább három húgyúti fertőzést kap, fokozott figyelmet kell fordítani a medencefenék egészségére. Az ismétlődő húgyúti fertőzések nemcsak kellemetlenek, de hosszú távon az inkontinencia kialakulásának kockázatát is növelhetik.

Az inkontinencia tüneteinek felismerésekor fontos, hogy az érintettek ne hagyják figyelmen kívül ezeket a jeleket, és időben keresse fel orvosukat. A szülés utáni regeneráció és az ismétlődő húgyúti fertőzések kezelése olyan lépések, amelyek hozzájárulhatnak a medencefenék egészségének megőrzéséhez és az inkontinencia megelőzéséhez vagy kezeléséhez.

 

A diagnózis felállítása és az elektromágneses intimpad kezelés módszere

 

Az inkontinencia diagnosztizálása és kezelési módszerei között számos lehetőség található, melyek célja az életminőség javítása és a tünetek enyhítése:

 

Diagnosztikai módszerek

 

-Fizikai vizsgálat és képalkotó technikák, mint például a transzperineális 3D ultrahang.
-Urológiai szakorvosi vizsgálatok, medencei ultrahang, laboratóriumi tesztek, vizeletvizsgálatok és egyéb módszerek.
-Pontos vizsgálat a típus, súlyosság és az alapjául szolgáló okok meghatározására.

 

Nem műtéti kezelési opciók

 

-Életmódváltoztatások, medencefenék erősítő gyakorlatok, elektromos stimuláció.
-Viselkedésterápia, gyógyszeres kezelés, orvostechnikai eszközök, mint például antikolinerg gyógyszerek, mirabegron, alfa-blokkolók, uretrális betétek, pesszáriumok, katéterek.
-Elektromágneses Intimpad kezelés

 

Műtéti és minimál invazív kezelések

 

Sacralis neuromoduláció (SNM) a nem obstruktív vizeletretenció kezelésére, különösen hatékony a hypocontractilis detrusor funkció kezelésében.
A BTL Emsella HIFEM kezelés, egy nem invazív, FDA által jóváhagyott kezelési módszer az inkontinencia kezelésére, mely 95%-os pácienselégedettségi arányt és az inkontinencia betétek használatának 75%-os csökkenését eredményezi.

 

Az életmód változtatások hozzájárulhatnak az inkontinencia kezeléséhez

 

Egészséges testsúly fenntartása: Az elhízás növelheti a hasűri nyomást, ami hozzájárulhat az inkontinencia kialakulásához. A súlycsökkentés csökkentheti ezeket a nyomásokat és enyhítheti az inkontinencia tüneteit.
Medencefenék erősítő gyakorlatok: A medencefenék izmainak erősítése kulcsfontosságú a vizelet visszatartásának képességében. Rendszeres gyakorlatok, mint a Kegel-gyakorlatok, segíthetnek megerősíteni ezeket az izmokat és javíthatják a hólyagkontrollt.
Vizelési napirend kialakítása: Az időzített vizelés bevezetése segíthet azoknak, akik sürgető inkontinenciában szenvednek, azáltal, hogy rendszeres időközönként járnak a WC-re, még akkor is, ha nem érzik a sürgető szükségletet. Ez segíthet csökkenteni a vizeletvesztés eseményeit.
Az inkontinencia termékei, mint a betétek és a védőneműk, további biztonságot és kényelmet nyújthatnak, miközben az érintettek az életmódváltoztatásokat és a kezeléseket alkalmazzák.

Amennyiben inkontinencia kezelésre szeretnél bejelentkezni, kérlek kattints ide>>>

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkeink

Ne mond, hogy nem vagy kíváncsi további cikkeinkre kozmetika vagy szépségápolás területén. Olvasd el ezeket is cool